nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: nierówność
\(\bigwedge\limits_{x,y\in\rr}\ w(x,y)=5(x^2+y^2)-4xy- 4(x+y-2)=\\\qquad=(x^2-4x+4)+(y^2-4y+4)+2(x^2-2xy+y^2)+2x^2+2y^2=\\\qquad=
(x-2)^2+(y-2)^2+2(x-y)^2+2x^2+2y^2\ge0\)
i równość zachodzi dla
\(x-2=y-2=x-y=x=y=0\)
czyli... nie zachodzi!
Pozdrawiam
(x-2)^2+(y-2)^2+2(x-y)^2+2x^2+2y^2\ge0\)
i równość zachodzi dla
\(x-2=y-2=x-y=x=y=0\)
czyli... nie zachodzi!
Pozdrawiam