prostokąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

prostokąt

Post autor: BarT123oks »

Dany jest prostokąt ABCD, w którym \(AB=24\sqrt 5\). Na przekątnej BC leży punkt E taki, że DE:EB=3:2 oraz \(AE=2\sqrt {269}\). Oblicz pole prostokąta ABCD oraz długość promienia okręgu opisanego na tym prostokącie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: prostokąt

Post autor: radagast »

popraw treść (BC nie jest przekątną , tylko bokiem)
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: prostokąt

Post autor: BarT123oks »

BarT123oks pisze: 20 lut 2023, 13:55 Dany jest prostokąt ABCD, w którym \(AB=24\sqrt 5\). Na przekątnej BD leży punkt E taki, że DE:EB=3:2 oraz \(AE=2\sqrt {269}\). Oblicz pole prostokąta ABCD oraz długość promienia okręgu opisanego na tym prostokącie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: prostokąt

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek. Niech \(M\) będzie rzutem prostokątnym punktu \(E\) na bok \(\overline{AB}\), \(|AD|=b>0\). Wtedy
  1. \(\Delta MBE\sim\Delta ABD\ (kk); k={2\over5}\So (|EM|={2\over5}b\wedge |MB|={2\over5}\cdot 24\sqrt5)\)
  2. Z \(\Delta AME\) i tw. Pitagorasa mamy:
    \(\left({2\over5}b\right)^2+(24\sqrt5-{2\over5}\cdot24\sqrt5)^2=(2\sqrt{269})^2\\ \ldots\)
  3. Z \(\Delta ABD\) i tw. Pitagorasa mamy
    \((2R)^2=b^2+(24\sqrt5)^2=\ldots\)
Pozdrawiam
PS.
\(b=7\sqrt5,\ R={25\sqrt5\over2}\)
ODPOWIEDZ