równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: BarT123oks »

\(\sin 3x=2\sin x\), \(x \in [0,\pi]\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometryczne

Post autor: radagast »

BarT123oks pisze: 20 lut 2023, 13:51 \(\sin 3x=2\sin x\), \(x \in [0,\pi]\)
\(\sin 3x=2\sin x\)
\(\sin 3x-\sin x=\sin x\)
\(2\cos 2x\sin x=\sin x\)
\(\sin x=0 \vee \cos 2x= \frac{1}{2} \)... dalej już łatwo :)
ODPOWIEDZ