Trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jasminka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 24 paź 2021, 23:01
Podziękowania: 17 razy

Trygonometria

Post autor: jasminka »

1. Z samochodu znajdującego się w punkcie \(A\) na drodze \(d\) widać punkt \(E\), w którym stoi słup elektrowni wiatrowej. Widać go pod kątem, którego cotangens jest równy \(2,8\).
Po przejechaniu odcinka długości \(a = 180\) m ten punkt widać pod kątem dwukrotnie większym. Jaka jest odległość tego słupa od drogi? Wynik zaokrąglij do całkowitej liczby metrów.
IMG-1229.jpg
2. W trójkącie równoramiennym kąt między ramionami ma miarę \(30^\circ\), a podstawa ma długość \(12\) cm. Oblicz długość odcinka łączącego wierzchołek podstawy ze środkiem przeciwległego ramienia tego trójkąta.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2023, 17:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex], wczytałem załącznik
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Trygonometria

Post autor: Jerry »

jasminka pisze: 11 lut 2023, 13:55 1. Z samochodu znajdującego się w punkcie \(A\) na drodze \(d\) widać punkt \(E\), w którym stoi słup elektrowni wiatrowej. Widać go pod kątem, którego cotangens jest równy \(2,8\).
Po przejechaniu odcinka długości \(a = 180\) m ten punkt widać pod kątem dwukrotnie większym. Jaka jest odległość tego słupa od drogi? Wynik zaokrąglij do całkowitej liczby metrów.
Niech \(C\) będzie rzutem prostokątnym \(E\) na prostą \(d\) oraz \(|CE|=x>0\). Wtedy
  1. \(|AC|=x\ctg\alpha={14\over5}x\)
  2. \(|BC|=x\ctg2\alpha={171\over140}x\)
  3. \(|AC|=|AB|+|BC|\iff 180+{171\over140}x={14\over5}x\)
Pozostaje rozwiązać równanie, przybliżyć do całości i odpowiedzieć

Pozdrawiam
PS.
\[\ctg2\alpha=\frac{\ctg^2\alpha-1}{2\ctg\alpha}\]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Trygonometria

Post autor: Jerry »

jasminka pisze: 11 lut 2023, 13:55 2. W trójkącie równoramiennym kąt między ramionami ma miarę \(30^\circ\), a podstawa ma długość \(12\) cm. Oblicz długość odcinka łączącego wierzchołek podstawy ze środkiem przeciwległego ramienia tego trójkąta.
Niech ramię trójkąta ma długość \(b>0\), szukana środkowa - \(x>0\). Wtedy z wzoru cosinusów:
  1. \(12^2=b^2+b^2-2\cdot b\cdot b\cdot{\sqrt3\over2}\iff b=12\sqrt{2+\sqrt3}\)
  2. \(x^2=\left(12\sqrt{2+\sqrt3}\right)^2+\left(6\sqrt{2+\sqrt3}\right)^2-2\cdot 12\sqrt{2+\sqrt3}\cdot 6\sqrt{2+\sqrt3}\cdot{\sqrt3\over2}=\ldots\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ