Zadanie z okręgiem.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Zadanie z okręgiem.

Post autor: Taotao2 »

Na okręgu o środku \(S\) i promieniu \(r\) opisano trapez \(ABCD\) o podstawach \(AB\) I \(CD\). Udowodnij, że
\( \frac{1}{AS^2}+ \frac{1}{DS^2}= \frac{1}{r^2} \)
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Zadanie z okręgiem.

Post autor: Taotao2 »

Nikt nie potrafi pomóc?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zadanie z okręgiem.

Post autor: grdv10 »

Tu nie piekarnia, czekaj cierpliwie. Chyba że sprawa nieaktualna, bo to zadanie domowe na jutro. Wszelkie poganianie nie jest tu mile widziane. Jesteś nowym użytkownikiem forum, więc najpierw zapoznaj się z jego specyfiką, zanim zaczniesz poganiać innych.
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Zadanie z okręgiem.

Post autor: Taotao2 »

Jeśli uważasz to sformułowanie jako swego rodzaju poganianie to masz chyba problem z analizowaniem pytań lub innych wypowiedzi.
Ps. No dziękuje za podpowiedź, że to nie piekarnia.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zadanie z okręgiem.

Post autor: Jerry »

Taotao2 pisze: 09 lut 2023, 22:20 Nikt nie potrafi pomóc?
Potrafi niejeden, tylko nie ma Ich chwilowo na forum...
szw1710 pisze: 09 lut 2023, 23:04 Tu nie piekarnia, czekaj cierpliwie...
No i się user doczekał:
  1. Zrób schludny rysunek, Niech \(M\) będzie punktem styczności okręgu z ramieniem
  2. Zauważ, że
    • \(|\angle DSA|=90^\circ\)
    • \(|\angle MDS|=|\angle MSA|\). Przyjmij, że ich miara to \(\alpha\)
  3. Z \(\Delta MSD:\sin\alpha=\frac{r}{|DS|}\\ \Delta ASM:\cos\alpha=\frac{r}{|AS|}\)
  4. Wobec \(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1\) mamy
    \[\left(\frac{r}{|DS|}\right)^2+\left(\frac{r}{|AS|}\right)^2=1\qquad|:r^2\\
    \frac{1}{|DS|^2}+ \frac{1}{|AS|^2}= \frac{1}{r^2}\qquad CKD\]
Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zadanie z okręgiem.

Post autor: grdv10 »

Taotao2 pisze: 09 lut 2023, 23:13 Jeśli uważasz to sformułowanie jako swego rodzaju poganianie to masz chyba problem z analizowaniem pytań lub innych wypowiedzi.
Ps. No dziękuje za podpowiedź, że to nie piekarnia.
Bo jedynym poprawnym sposobem analizy jest ten, który proponujesz, drogi Użytkowniku. Otóż tak nie jest. Postaraj się następnym razem być mniej bezczelny.
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Zadanie z okręgiem.

Post autor: Taotao2 »

Proponuję się wyspać, drogi Użytkowniku. I zmianę światopoglądu, bo widzę, że matematyk, ma widoczne problemy w relacjach interpersonalnych. Ja kończę już tą konwersację.
Ps. Wiadomo, że nie mam racji, bo na pewno będzie odzew z nutą sarkazmu.
ODPOWIEDZ