rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iteKora
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 sie 2018, 16:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

rozwiąż równanie

Post autor: iteKora »

Znajdź rozwiązania równania
\(3^{2^x}=2^{3^x}\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: grdv10 »

Logarytmujemy stronami:\[\ln3^{2^x}=\ln 2^{3^x},\]zatem\[2^x\ln 3=3^x\ln 2.\]Dlatego\[\left(\frac{2}{3}\right)^x=\frac{\ln 2}{\ln 3}=\log_32.\]Ostatecznie\[x=\log_{2/3}(\log_32).\]
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 196
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 16 razy
Otrzymane podziękowania: 49 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: Tulio »

szw1710 pisze: 09 lut 2023, 18:56 Dlatego\[\left(\frac{2}{3}\right)^x=\frac{\ln 3}{\ln 2}=\log_23.\]
Mała pomyłka, powinno być:
\( \left( \frac{2}{3}\right)^x = \frac{\ln 2}{\ln 3} = \log_3 2 \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: grdv10 »

Tulio pisze: 10 lut 2023, 00:59
szw1710 pisze: 09 lut 2023, 18:56 Dlatego\[\left(\frac{2}{3}\right)^x=\frac{\ln 3}{\ln 2}=\log_23.\]
Mała pomyłka, powinno być:
\( \left( \frac{2}{3}\right)^x = \frac{\ln 2}{\ln 3} = \log_3 2 \)
Tak, dziękuję - sprostowałem w swoim poście.
ODPOWIEDZ