Dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Dowód

Post autor: xenoneq_o0 »

Udowodnij, że w dowolnym trójkącie nieprostokątnym zachodzi równość \( \frac{\ctg \alpha}{\ctg\beta}=\frac{b^{2}+c^{2}-a^{2}}{a^{2}+c^{2}-b^{2}} \)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Dowód

Post autor: Icanseepeace »

Przy standardowych oznaczeniach mamy:
\( 1^o \) Z twierdzenia sinusów: \( \frac{b}{ \sin (\beta)} = \frac{a}{ \sin (\alpha)} \So \sin(\beta) = \frac{b}{a} \sin(\alpha) \)
\( 2^o \) Z twierdzenia cosinusów: \( a^2 = b^2 + c^2 -2bc \cdot \cos( \alpha) \)
\( 3^o \) Z twierdzenia cosinusów: \( b^2 = a^2 + c^2 - 2ac \cdot cos(\beta) \)
\( L = \ldots = \frac{\sin(\beta)}{\sin(\alpha)} \cdot \frac{\cos(\alpha)}{\cos(\beta)} = \ldots = P \)
Kropki to proste przekształcenia algebraiczne.
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: Dowód

Post autor: xenoneq_o0 »

Icanseepeace pisze: 07 lut 2023, 18:21 Przy standardowych oznaczeniach mamy:
\( 1^o \) Z twierdzenia sinusów: \( \frac{b}{ \sin (\beta)} = \frac{a}{ \sin (\alpha)} \So \sin(\beta) = \frac{b}{a} \sin(\alpha) \)
\( 2^o \) Z twierdzenia cosinusów: \( a^2 = b^2 + c^2 -2bc \cdot \cos( \alpha) \)
\( 3^o \) Z twierdzenia cosinusów: \( b^2 = a^2 + c^2 - 2ac \cdot cos(\beta) \)
\( L = \ldots = \frac{\sin(\beta)}{\sin(\alpha)} \cdot \frac{\cos(\alpha)}{\cos(\beta)} = \ldots = P \)
Kropki to proste przekształcenia algebraiczne.
Już rozumiem dzięki wielkie
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Dowód

Post autor: nijak »

Mógłbyś to lepiej rozpisać?
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: Dowód

Post autor: xenoneq_o0 »

nijak pisze: 07 lut 2023, 19:53 Mógłbyś to lepiej rozpisać?
\( \frac{\ctg \alpha}{\ctg\beta}=\frac{\sin(\beta)}{\sin(\alpha)} \cdot \frac{\cos(\alpha)}{\cos(\beta)}= \ldots \)
i tu podstawiasz \(\sin(\beta)\), \(\cos(\beta)\) i \(\cos(\alpha)\) które kolega u góry wyznaczył
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Dowód

Post autor: nijak »

No to ile jest równy \( \cos( \alpha ) \ i \ \cos( \beta )\)?
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 62 razy
Płeć:

Re: Dowód

Post autor: Tulio »

\(a^2=b^2+c^2−2bc⋅\cos{\alpha}\)
\(a^2-b^2-c^2=−2bc⋅\cos{\alpha}\)
\(\frac{a^2-b^2-c^2}{-2bc}=\cos{\alpha}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Dowód

Post autor: Jerry »

nijak pisze: 07 lut 2023, 19:53 Mógłbyś to lepiej rozpisać?
Po monicie na PW, trochę inaczej:
\(2^\circ\ a^2 = b^2 + c^2 -2bc \cdot \cos( \alpha)\iff b^2 + c^2 -a^2=2bc \cdot \cos( \alpha) \)
\(3^\circ\ b^2 = a^2 + c^2 - 2ac \cdot\cos(\beta)\iff a^2 + c^2 - b^2=2ac \cdot \cos(\beta)\)
i wstawiasz do prawej strony dowodzonej równości:
\(P_R=\frac{2bc \cdot \cos( \alpha)}{2ac \cdot \cos(\beta)}=\frac{b}{a}\cdot\frac{\cos( \alpha)}{\cos(\beta)}\)
Wykorzystaj dodatkowo \(1^\circ : {b\over a}=\frac{\sin(\beta)}{\sin( \alpha)}\) i do końca dowodu blisko...

Pozdrawiam
PS. Icanseepeace: cieszę się widząc Twój post po dłuuugiej pauzie :D
ODPOWIEDZ