okrąg opisany na czworokoącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

okrąg opisany na czworokoącie

Post autor: BarT123oks »

Na czworokącie PFKD można opisać okrąg. Proste PF i KD przecinają się pod kątem 30, zaś proste FK i DP pod kątem 50. Wyznacz miary kątów czworokąta PFKD.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: okrąg opisany na czworokoącie

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 05 lut 2023, 12:10 Na czworokącie PFKD można opisać okrąg. Proste PF i KD przecinają się pod kątem 30, zaś proste FK i DP pod kątem 50. Wyznacz miary kątów czworokąta PFKD.
\(|\angle DPF|=\alpha\\
|\angle PFK|=\beta\\
|\angle FKD|=180^{\circ}-\alpha\\
|\angle KDP|=180^{\circ}-\beta\)

A - punkt przecięcia PF i DK
B - punkt przecięcia DP i KF

w trójkącie DPA:
\(\alpha+180^{\circ}-\beta+30^{\circ}=180^{\circ}\\
\alpha=\beta-30^{\circ}\)


w trójkącie DKB
\(180^{\circ}-\beta+180^{\circ}-\alpha+50^{\circ}=180^{\circ}\\
-\beta-\alpha=-230^{\circ}\\
-\beta-\beta+30^{\circ}=-230^{\circ}\\
\beta=130^{\circ}\\
\alpha=100^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ