Wykaż, że dla kąta ostrego \(\alpha\) zachodzi
\(\sin\alpha\cos\alpha+\sin\alpha+\cos\alpha>1\)
nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 139
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 586 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: nierówność trygonometryczna
Zobacz na taki rysunek (można go zrobić, bo \(\alpha\) jest kątem ostrym):
Z nierówności trójkąta \(1<\sin\alpha+\cos\alpha\), a skoro \(\alpha\) jest kątem ostrym, to \(\sin\alpha>0\) oraz \(\cos\alpha>0\), więc\[1<\sin\alpha+\cos\alpha<\sin\alpha+\cos\alpha+\sin\alpha\cos\alpha.\]
Z nierówności trójkąta \(1<\sin\alpha+\cos\alpha\), a skoro \(\alpha\) jest kątem ostrym, to \(\sin\alpha>0\) oraz \(\cos\alpha>0\), więc\[1<\sin\alpha+\cos\alpha<\sin\alpha+\cos\alpha+\sin\alpha\cos\alpha.\]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: nierówność trygonometryczna
Albo, w mniej elementarny sposób,:
dla \(\alpha\) kątów skierowanych 1. ćwiartki, czyli \(\begin{cases}0<\sin\alpha<1\\0<\cos\alpha<1\end{cases}\) mamy:
\[+\underline{\begin{cases}\sin\alpha\cos\alpha>0\\ \sin\alpha(1-\sin\alpha)>0\\\cos\alpha(1-\cos\alpha)>0\end{cases}}\\
\sin\alpha\cos\alpha+\sin\alpha-\sin^2\alpha+\cos\alpha-\cos^2\alpha>0\\
\sin\alpha\cos\alpha+\sin\alpha+\cos\alpha>1\qquad CKD\]
Pozdrawiam
dla \(\alpha\) kątów skierowanych 1. ćwiartki, czyli \(\begin{cases}0<\sin\alpha<1\\0<\cos\alpha<1\end{cases}\) mamy:
\[+\underline{\begin{cases}\sin\alpha\cos\alpha>0\\ \sin\alpha(1-\sin\alpha)>0\\\cos\alpha(1-\cos\alpha)>0\end{cases}}\\
\sin\alpha\cos\alpha+\sin\alpha-\sin^2\alpha+\cos\alpha-\cos^2\alpha>0\\
\sin\alpha\cos\alpha+\sin\alpha+\cos\alpha>1\qquad CKD\]
Pozdrawiam