Ograniczoność ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Ograniczoność ciągu

Post autor: LuckyLuck »

Zbadaj ograniczoność ciągu \(a_n= \frac{3n+1}{2n-1} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Ograniczoność ciągu

Post autor: grdv10 »

\[a_n=\frac{3n+1}{2n-1}=\frac{3}{2}+\frac{5}{2}\cdot\frac{1}{2n-1}.\]Skoro (\(\nn=\{1,2,\dots\}\))\[0<\frac{1}{2n-1}\leqslant 1,\]to\[\frac{3}{2}<a_n\leqslant 4.\]
ODPOWIEDZ