Oblicz granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Oblicz granice

Post autor: Sway22 »

\( \Lim_{x\to - \infty } \frac{x^2-1}{e^x} \\
\Lim_{x\to \infty } \frac{x^2-1}{xe^x} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 03 lut 2023, 20:48
\( \Lim_{x\to \infty } \frac{x^2-1}{xe^x}\)
\(\Lim_{x\to \infty}\frac{x^2-1}{xe^x}=^H\Lim_{x\to\infty}\frac{2x}{e^x+xe^x}=\Lim_{x\to\infty}\frac{2x}{e^x(1+x)}=^H\Lim_{x\to\infty}\frac{2}{e^x(x+1)+e^x}=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Oblicz granice

Post autor: Jerry »

Sway22 pisze: 03 lut 2023, 20:48 \( \Lim_{x\to - \infty } \frac{x^2-1}{e^x} \)
\(\Lim_{x\to - \infty } \frac{x^2-1}{e^x}=\left[{+\infty\over0^+}\right]=+\infty\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ