Zbadaj ciągłość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Zbadaj ciągłość funkcji

Post autor: Sway22 »

Zbadaj ciągłość funkcji

\( f(x) = \begin{cases} \frac{ \sin x}{3x - \sin x} dla x \neq 0 \\
\frac{1}{2} dla x = 0 \end{cases} \)


w każdym punkcie dziedziny.



Zrobiłam dla 0 (o ile jest dobrze):
\( \Lim_{x\to 0^+} \frac{ \sin x}{3x - \sin x} = \left[ \frac{0}{0} \right]^H = \Lim_{x\to 0^+} \frac{ \cos x}{3 - \cos x} = \frac{1}{2} \\
\Lim_{x\to 0^-} \frac{ \sin x}{3x - \sin x} = \left[ \frac{0}{0} \right]^H = \Lim_{x\to 0^-} \frac{ \cos x}{3 - \cos x} = \frac{1}{2} \\ \)

Z czego wynika, że f(x) jest ciągła w punkcie x=0.

Ale jak sprawdzić dla wszystkich innych punktów dziedziny?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbadaj ciągłość funkcji

Post autor: grdv10 »

Najpierw wykluczamy miejsca zerowe mianownika. Łatwo sprawdzić, że mianownik ma jedyne miejsce zerowe w zerze. W każdym z przedziałów \((-\infty,0)\) oraz \((0,\infty)\) funkcja jest ilorazem funkcji ciągłych, jest więc ciągła.
ODPOWIEDZ