Całka podwójna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Całka podwójna

Post autor: Sway22 »

Oblicz

\( \int_{}^{} \int_{D}^{} (x + 2y) dx dy\)

gdzie \( D \) jest zbiorem ograniczonym prostymi \( y = x, y = 2x, x = 3 \). Narysuj obszar całkowania.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Całka podwójna

Post autor: grdv10 »

Rysunek: https://www.desmos.com/calculator/3wej7ogsm9

\[\int_0^3\left[\int_{y=x}^{y=2x}(x+2y)dy\right]dx=\int_0^3\left[xy+y^2\biggr|_{y=x}^{y=2x}\right]dx=\int_0^34x^2dx=\frac{4}{3}x^3\biggr|_0^3=\frac{4}{3}\cdot 27=36\]
ODPOWIEDZ