Macierz funkcjonału liniowego

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Macierz funkcjonału liniowego

Post autor: Sway22 »

Niech \( u = ([−2, 1], [1, −1]) \) oraz \( v = ([1, 1, 0], [0, 1, 1], [−1, 0, 1]) \) będą bazami przestrzeni liniowych, odpowiednio \( \rr ^2 \) oraz \( \rr ^3 \). Niech dalej \( A : \rr ^2 → \rr ^3 \) oraz
\( M^v_u (A) = \begin{bmatrix} -1 & 3 \\
1 & 2 \\
2 & -1 \end{bmatrix} \)


a) Uzasadnić własności (monomorfizm liniowy, epimorfizm liniowy, izomorfizm liniowy) operatora \( A \).
b) Wyznaczyć \( ker A \) oraz \( im A \).
c) Obliczyć \( A \left( \begin{bmatrix} -3 \\
4 \end{bmatrix} \right) \)
.
ODPOWIEDZ