Macierz osobliwa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Macierz osobliwa

Post autor: Sway22 »

Wyznaczyć wszystkie wartości parametru \( p ∈ R \), dla których macierz
\( A = \begin{bmatrix} (p+1) & -1 & -p & 2p \\
1 & p & 2p & 1 \\
1 & 0 & p & 1 \\
p & 1 & 0 & 1 \end{bmatrix} \)

jest osobliwa.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Macierz osobliwa

Post autor: grdv10 »

Kod: Zaznacz cały

sage: p=var('p')
sage: a=matrix([[p+1,-1,-p,2*p],[1,p,2*p,1],[1,0,p,1],[p,1,0,1]])
sage: solve(a.det()==0,p)
[p == -1, p == 1, p == 0]
Macierz jest osobliwa dla \(p\in\{-1,0,1\}.\)
ODPOWIEDZ