Zadanie z metodą Newtona.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Zadanie z metodą Newtona.

Post autor: nijak »

Który wyraz ciągu określonego rekurencyjnie:
\(\begin{cases}
x_1= 1,7 \\
x_{n+1}=\frac{1}{2}(x_n+\frac{3}{{x_n}})
\end{cases}\)

należy obliczyć, aby uzyskać przybliżenie \(\sqrt{3}\) z dokładnością do \(5\cdot10^{-4}\)?
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie z metodą Newtona.

Post autor: maria19 »

Na kalkulatorze oblicz pierwiastek, a potem podstawiaj kolejne wyrazy z tego ciągu i sprawdzaj o ile sie różni wynik sumowania. Do roboty :!:

PS skorzystaj z pamięci w kalkulatorze
ODPOWIEDZ