Oblicz granice z definicji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 sty 2023, 14:20
- Podziękowania: 1 raz
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Oblicz granice z definicji
A może być tak:
\(\Lim_{x\to 0 } \frac{e^{2x}-1}{x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{e^{x}-1}{x}\cdot(e^x+1)=1\cdot(1+1)=2\)
bo
Niech
\(e^x-1=t\).
Wtedy
\(x=\ln(1+t)\) oraz \(t\nad{x\to0}{\longrightarrow}0\)
i
\[\Lim_{x\to 0 } \frac{e^{x}-1}{x}=\Lim_{t\to0}\frac{t}{\ln(1+t)}=\Lim_{t\to0}\frac{1}{\ln(1+t)^{1\over t}}=\frac{1}{\ln e}=1\]
Pozdrawiam
\(\Lim_{x\to 0 } \frac{e^{2x}-1}{x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{e^{x}-1}{x}\cdot(e^x+1)=1\cdot(1+1)=2\)
bo
Niech
\(e^x-1=t\).
Wtedy
\(x=\ln(1+t)\) oraz \(t\nad{x\to0}{\longrightarrow}0\)
i
\[\Lim_{x\to 0 } \frac{e^{x}-1}{x}=\Lim_{t\to0}\frac{t}{\ln(1+t)}=\Lim_{t\to0}\frac{1}{\ln(1+t)^{1\over t}}=\frac{1}{\ln e}=1\]
Pozdrawiam
- nijak
- Czasem tu bywam
- Posty: 121
- Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
- Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 31 razy
- Płeć:
Re: Oblicz granice z definicji
\(\lim\limits_{x\to 0}\frac{e^{2x}-1}{x}\stackrel{H}{=}\lim\limits_{x\to 0}\frac{2e^{2x}}{1}\)
Po podstawieniu: \(\frac{2e^{2(0)}}{1}=2\).
Po podstawieniu: \(\frac{2e^{2(0)}}{1}=2\).
Ostatnio zmieniony 27 sty 2023, 15:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając .
\(e^{i\pi}+1=0\)
\(e^{i\pi}+1=0\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Oblicz granice z definicji
nijak:
Kiedy zaczniesz pisać regulaminowe posty
Poza tym, to nie jest "z definicji"! Metoda z mojego postu jest bardziej elementarna...
Pozdrawiam
Kiedy zaczniesz pisać regulaminowe posty
Poza tym, to nie jest "z definicji"! Metoda z mojego postu jest bardziej elementarna...
Pozdrawiam