Zbadać wypuklosc

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Zbadać wypuklosc

Post autor: alanowakk »

Zbadaj wypuklosc/wkleslosc funkcji w danych punktach
\(f(x) = \frac{5}{x} \)w punktach x=-3,x=3
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zbadać wypuklosc

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 23 sty 2023, 12:30 Zbadaj wypuklosc/wkleslosc funkcji w danych punktach
\(f(x) = \frac{5}{x} \)w punktach x=-3,x=3
\(x\neq 0\\
f'(x)=-\frac{5}{x^2}\\
f''(x)=\frac{10}{x^3}\\
f''(x)>0\iff x>0\mbox{ wypukla}\\
f''(x)<0\iff x<0\mbox{ wklesla}\\
f''(3)>0\\
f''(-3)<0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ