trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

trygonometria

Post autor: BarT123oks »

Rozwiąż:
1) \(4\cos3x\cos8x=2\cos11x-1\)
2) \(\sin 2x+2\sin x+\cos x+1=0,\ x \in [-2\pi;2\pi]\)
3) \(\sqrt2\sin2x+2\sin x=2\cos x+\sqrt2,\ x \in (-\pi;2\pi)\)
Ostatnio zmieniony 22 sty 2023, 15:34 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: trygonometria

Post autor: radagast »

BarT123oks pisze: 22 sty 2023, 15:23 Rozwiąż:
1) \(4\cos3x\cos8x=2\cos11x-1\)
zauważ , że \(11x=3x+8x\) i wykorzystaj odpowiedni wzór ( wszystko się pięknie składa i ładnie wychodzi)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: trygonometria

Post autor: Jerry »

BarT123oks pisze: 22 sty 2023, 15:23 Rozwiąż:
1) \(4\cos3x\cos8x=2\cos11x-1\)
\(2(\cos11x+\cos5x)=2\cos11x-1\\
\cos5x=-{1\over2}\\
5x={2\pi\over3}+k\cdot2\pi\wedge k\in\zz\\ \ldots\)

Pozdrawiam
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: trygonometria

Post autor: radagast »

BarT123oks pisze: 22 sty 2023, 15:23
2) \(\sin 2x+2\sin x+\cos x+1=0,\ x \in [-2\pi;2\pi]\)
Wykorzystaj wzór na sinus podwojenia i wyłącz przed nawias wspólny czynnik - wszystko pięknie wychodzi :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: trygonometria

Post autor: radagast »

BarT123oks pisze: 22 sty 2023, 15:23 3) \(\sqrt2\sin2x+2\sin x=2\cos x+\sqrt2,\ x \in (-\pi;2\pi)\)
jak wyżej
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: trygonometria

Post autor: Jerry »

BarT123oks pisze: 22 sty 2023, 15:23 Rozwiąż:
2) \(\sin 2x+2\sin x+\cos x+1=0,\ x \in [-2\pi;2\pi]\)
\(2\sin x(\cos x+1)+1\cdot(\cos x+1)=0\\
\cos x=-1\vee \sin x=-{1\over2}\\
x=\pi+k\cdot2\pi\vee(x=-{\pi\over6}+k\cdot2\pi\vee x={7\pi\over6}+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\\ \ldots\)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: trygonometria

Post autor: Jerry »

BarT123oks pisze: 22 sty 2023, 15:23 Rozwiąż:
3) \(\sqrt2\sin2x+2\sin x=2\cos x+\sqrt2,\ x \in (-\pi;2\pi)\)
Jak pisała radagast:
\(2\sqrt2\sin x\left(\cos x+{\sqrt2\over2}\right)=2\left(\cos x+{\sqrt2\over2}\right)\\
\cos x=-{\sqrt2\over2}\vee \sin x={\sqrt2\over2}\\
(x={3\pi\over4}+k\cdot2\pi\vee x=-{3\pi\over4}+k\cdot2\pi)\vee(x={\pi\over4}+k\cdot2\pi\vee x={3\pi\over4}+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\\ \ldots\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ