ciągłość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 185
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 98 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

ciągłość

Post autor: Filip25 »

zbadaj ciągłość jednostajną funkcji \(f:R \to R\), która spełnia warunek:
\( f(x)-f(y) \ge x-y\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: ciągłość

Post autor: grdv10 »

Zakładając ten warunek dla dowolnych \(x,y\) po pomnożeniu przez \(-1\) mamy\[f(y)-f(x)\leqslant y-x,\] a zatem (zamieniając rolami \(x\) i \(y\)) mamy \[f(x)-f(y)\leqslant x-y,\] skąd ostatecznie\[f(x)-f(y)=x-y\]dla wszystkich \(x,y\in\rr.\) Więc w szczególności\[|f(x)-f(y)|=|x-y|\] i w oczywisty sposób funkcja \(f\) jest jednostajnie ciągła.

Co więcej, biorąc \(y=0\) otrzymamy\[f(x)-f(0)=x,\]czyli\[f(x)=x+f(0),\] a funkcja liniowa jest jednostajnie ciągła.
ODPOWIEDZ