Pole powierzchni

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Pole powierzchni

Post autor: Zibi123 »

Wyznaczyć pole powierzchni bocznej bryły powstałej z obrotu wokół osi Ox krzywej \(y= \tg x\) dla \(x \in \left\langle 0, \frac{ \pi }{4}\right\rangle\)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 372
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Pole powierzchni

Post autor: maria19 »

Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Pole powierzchni

Post autor: Zibi123 »

Ok czyli podstawiam do wzoru i wychodzi \(2 \pi \int_{0}^{ \frac{ \pi }{4} } \tg x \sqrt{1+ \frac{1}{ \cos ^4x} } \)tylko nie umiem policzyć tej całki
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Pole powierzchni

Post autor: Jerry »

Kalkulator

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ