\(AB\) przedstawia profil dachu namiotu. Z punktu \(C\) (początek układu współrzędnych) wyrzucono piłeczkę pod kątem \(\alpha = 45 ^\circ\) z prędkością \(V = 6\) m/s. Zakładamy, że piłeczka spadnie na dach namiotu.
a) Wyprowadź wzór mający postać równania kwadratowego \( a(x_p)^2 + b(x_p) = 0\) z którego można obliczyć współrzędną \(x_p\) punktu \(P\) uderzenia piłeczki w dach
b) Przyjmij przybliżoną wartość \(\tg20 ^\circ = 0,36\) i oblicz wartości liczbowe współczynników \(a\) i \(b\) w SI
c) Oblicz współrzędne punktu \(P\)
Bardzo proszę o pomoc
Na rysunku odcinek Zadanie z dachem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 lis 2016, 15:34
- Podziękowania: 1 raz
Zadanie z dachem
Ostatnio zmieniony 18 sty 2023, 10:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex], wczytałem załącznik
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex], wczytałem załącznik
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z dachem
Ponad 6 lat temu, przy swoim pierwszym poście dostałeś radę, co zrobić żeby post nie wylądował w koszu. Przez te lata na pewno dawno skończyłeś szkołę średnią ale ciągle popełniasz te same błędy. WLC back ale regulamin się nie zmienił. Być może coś studiujesz i na tym "wyższym poziomie" pojawiło się znowu zadanie ze zbioru WSiP dla 1kl. Bardziej prawdopodobne, że pracujesz dla konkurencyjnego forum, gdzie wstawiane są rozwiązania do zadań z prawie wszystkich aktualnych zbiorów pojawiających się na rynku wydawniczym.
Dlatego nie dostaniesz gotowca tylko wskazówki. Podziękuj też moderatorowi, że doprowadził twój post do normalnego wyglądu.
1. Tak jak to zwykle postępujemy w przypadku rzutu ukośnego należy rozłożyć wektor prędkości początkowej na dwie składowe: \(v_{ox}=V_o\cos \alpha\) i \(v_{oy}= v_o \sin \alpha\).
2. Następnie ułożyć r-nia ruchu w przyjętym układzie współrzędnych : \(\begin{cases}x(t) =..\\ y(t)=..\end{cases}\)
3. Wyrugować czas czyli z pierwszego wyznaczyć t i podstawić do drugiego w ten sposób otrzymasz r-nie toru ruchu czyli paraboli: \(y(x) = ax^2+bx +c\).
Dalej należy postępować tak jak napisano w podpunktach a,b,c) do tego zadania, bo to bardzo dobry algorytm. Poszukaj miejsca przecięcia się paraboli z dachem czyli z prostą o r-niu: \(y =x\tg20^o\), rozwiązując r-nie kwadratowe dostaniesz dwa rozwiązania. Należy pominąć początek układu współrzędnych czyli punkt (0;0).
Dlatego nie dostaniesz gotowca tylko wskazówki. Podziękuj też moderatorowi, że doprowadził twój post do normalnego wyglądu.
1. Tak jak to zwykle postępujemy w przypadku rzutu ukośnego należy rozłożyć wektor prędkości początkowej na dwie składowe: \(v_{ox}=V_o\cos \alpha\) i \(v_{oy}= v_o \sin \alpha\).
2. Następnie ułożyć r-nia ruchu w przyjętym układzie współrzędnych : \(\begin{cases}x(t) =..\\ y(t)=..\end{cases}\)
3. Wyrugować czas czyli z pierwszego wyznaczyć t i podstawić do drugiego w ten sposób otrzymasz r-nie toru ruchu czyli paraboli: \(y(x) = ax^2+bx +c\).
Dalej należy postępować tak jak napisano w podpunktach a,b,c) do tego zadania, bo to bardzo dobry algorytm. Poszukaj miejsca przecięcia się paraboli z dachem czyli z prostą o r-niu: \(y =x\tg20^o\), rozwiązując r-nie kwadratowe dostaniesz dwa rozwiązania. Należy pominąć początek układu współrzędnych czyli punkt (0;0).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl