Ekstremum lokalne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pawek98p
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 12 lis 2022, 19:01
Podziękowania: 6 razy

Ekstremum lokalne

Post autor: pawek98p »

Wyznacz ekstrema lokalne funkcji \(f(x)=x^p \cdot (1-x)^q\) dla \(x \in (0,1)\) oraz \(p,q > 1\)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2023, 10:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ekstremum lokalne

Post autor: korki_fizyka »

gdyby to było poprawnie zapisane, to może bym to policzył w pamięci...
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3562
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1960 razy

Re: Ekstremum lokalne

Post autor: Jerry »

korki_fizyka pisze: 17 sty 2023, 18:27 gdyby to było poprawnie zapisane, to może bym to policzył w pamięci...
Masz teraz okazję...

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ekstremum lokalne

Post autor: korki_fizyka »

Gotowców nie daję...

Niech spróbuje sam podobnie jak choćby tutaj:

https://www.naukowiec.org/wiedza/matema ... -_677.html
https://www.youtube.com/watch?v=kkMFDUVNKBQ
https://www.youtube.com/watch?v=rUwz3xJ4FUo
http://wyznacznik.pl/ekstrema-lokalne-funkcji-zadania

Spoiler
Jerry pisze: 18 sty 2023, 10:10
korki_fizyka pisze: 17 sty 2023, 18:27 gdyby to było poprawnie zapisane, to może bym to policzył w pamięci...
Masz teraz okazję...

Pozdrawiam
Morze (czytaj może ;) ) jest głębokie i szerokie :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
pawek98p
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 12 lis 2022, 19:01
Podziękowania: 6 razy

Re: Ekstremum lokalne

Post autor: pawek98p »

Właśnie problem mam w liczeniu z niewiadomymi, bo jakby były zwykle równanie to wtedy bez problemu
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ekstremum lokalne

Post autor: korki_fizyka »

To nie są niewiadome tylko potęgi >1 czyli masz wielomian, którego masz ograniczyć to wąskiego przedziału i tylko tam poszukać ekstremów. Pokaż co ci wyszło.
Spoiler
znaleźć miejsca zerowe i pobadać znak pochodnej: \(f'(x) =x^{p-1}(1-x)^{q-1}[p(1-x)+qx] \) w przedziale (0;1)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ