Gotowane Jajko W Kuchence Mikrofalowej
: 17 sty 2023, 11:07
Zwykle u mnie kupowano i zjadano większe jajka (ok. 6-7 cm), ale ostatnio moja Mama kupiła miejscowe mniejsze jajka (ok. 3-4 cm).
Jajka na twardo stygną, jeśli zapomnę je zjeść i zostawię je na stole w talerzu/misce, więc podgrzewam je trochę w mikrofalówce na dużej mocy przez 15 sekund (moc wyjściowa mikrofal to 900W) i wychodzą ciepło bez problemu.
Jednak włożyłem nową małą gotowaną do mikrofalówki, te same ustawienia i cholera eksplodowała. Moje pytanie brzmi: czy mniejsze jajko eksplodowało, ponieważ znajdowało się w pobliżu długości fali (lub wielokrotności długości fali) emitowanej przez kuchenkę mikrofalową? A może dlatego, że była to inna struktura materiału żółtka w mniejszym jajku?
Przepraszam za dziwne pytanie, ale interesują mnie mikrofale.
Jajka na twardo stygną, jeśli zapomnę je zjeść i zostawię je na stole w talerzu/misce, więc podgrzewam je trochę w mikrofalówce na dużej mocy przez 15 sekund (moc wyjściowa mikrofal to 900W) i wychodzą ciepło bez problemu.
Jednak włożyłem nową małą gotowaną do mikrofalówki, te same ustawienia i cholera eksplodowała. Moje pytanie brzmi: czy mniejsze jajko eksplodowało, ponieważ znajdowało się w pobliżu długości fali (lub wielokrotności długości fali) emitowanej przez kuchenkę mikrofalową? A może dlatego, że była to inna struktura materiału żółtka w mniejszym jajku?
Przepraszam za dziwne pytanie, ale interesują mnie mikrofale.