ciągi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
ciągi
W ciągu arytmetycznym stosunek wyrazu szóstego do trzeciego jest równy 7, a suma kwadratów wyrazu drugiego i czwartego równa się 40. Suma ilu początkowych wyrazów tego ciągu równa się -64?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: ciągi
\(\frac{a_6}{a_3}=7\\BarT123oks pisze: ↑15 sty 2023, 16:50 W ciągu arytmetycznym stosunek wyrazu szóstego do trzeciego jest równy 7, a suma kwadratów wyrazu drugiego i czwartego równa się 40. Suma ilu początkowych wyrazów tego ciągu równa się -64?
a_1+5r=7(a_1+2r)\\
a_1+5r=7a+1+14r\\
-6a_1=9r\\
a_1=-1,5r\)
\(a_2^2+a_4^2=40\\
(a_1+r)^2+(a_1+3r)^2=40\\
0,25r^2+2,25r^2=40\\
r^2=16\\
r=4\;\;\;vee\;\;r=-4\)
\(a_1=-6\;\;\;\wedge\;\;\;r=4\\
a_1=6\;\;\;\wedge\;\;\;r=-4\)
\(\S_n=-64\\
\frac{2a_1+(n-1)r}{2}\cdot n=-64\)
1.
\(\frac{-12+4(n-1)}{2}\cdot n=-64\\
(-6+2n-2)n=-64\\
2n^2-8n+64=0\\
\emptyset\)
2.
\(\frac{12-4(n-1)}{2}\cdot n=-64\\
(6-2n+2)n=-64\\
-2n^2+8n+64=0\\
n=8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: ciągi
Zacznij od rozwiązania układu (na początek z 1. wylicz \(a_1\) i wstaw do drugiego):
\(\begin{cases}a_1+5r=7(a_1+2r)\\ (a_1+r)^2+(a_1+3r)^2=40\end{cases}\)
a potem równanie (w liczbach naturalnych dodatnich):
\(\frac{2a_1+(n-1)r}{2}\cdot n=-64\)
doprowadzi Cię do odpowiedzi
Pozdrawiam
PS. Zacznij, proszę, pisać posty w kodzie!
[edited] eresh : jesteś niesamowita!
\(\begin{cases}a_1+5r=7(a_1+2r)\\ (a_1+r)^2+(a_1+3r)^2=40\end{cases}\)
a potem równanie (w liczbach naturalnych dodatnich):
\(\frac{2a_1+(n-1)r}{2}\cdot n=-64\)
doprowadzi Cię do odpowiedzi
Pozdrawiam
PS. Zacznij, proszę, pisać posty w kodzie!
[edited] eresh : jesteś niesamowita!