geometria analityczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 14:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
geometria analityczna
Dany jest trójkąt \(ABC\), gdzie \(A=(5,-1),\ B=(9,2)\). Wyznacz współrzędne wierzchołka \(C\) wiedząc, ze punkt ten należy do wykresu funkcji \(f(x)=x^2-2x\) oraz pole trójkąta \(ABC\) jest równe \(11\).
Ostatnio zmieniony 15 sty 2023, 17:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
-
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: geometria analityczna
\(C(c,c^2-2c)\\BarT123oks pisze: ↑15 sty 2023, 16:51 Dany jest trójkąt ABC, gdzie a=(5,-1), B=(9,2). Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, ze punkt ten należy do wykresu funkcji f(x)=x^(2)-2x oraz pole trójkąta ABC jest równe 11.
|AB|=\sqrt{(9-5)^2+(2+1)^2}\\
|AB|=5\\
\frac{5h}{2}=11\\
h=4,4\)
prosta AB:
\(a=\frac{2+1}{9-5}\\
a=\frac{3}{4}\\
y=\frac{3}{4}(x-5)-1\\
4y=3x-19\\
3x-4y-19=0\\
h=\frac{|3c-4(c^2-2c)-19|}{\sqrt{3^2+4^2}}\\
4,4\cdot 5=|3c-4c^2+8c-19|\\
22=|-4c^2+11c-19|\\
4c^2-11c+19=22\;\;\vee\;\;4c^2-11c+19=-22\\
c=3\;\;\vee\;\;c=-0,25\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 3682
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 1990 razy
Re: geometria analityczna
Albo, przyjmując \(C(x,x^2-2x)\) i korzystając ze "ściągawki maturalnej":
\({1\over2}\cdot\left|(9-5)(x^2-2x+1)-(2+1)(x-5)\right|=11\\ \quad\ldots\)
Pozdrawiam
\({1\over2}\cdot\left|(9-5)(x^2-2x+1)-(2+1)(x-5)\right|=11\\ \quad\ldots\)
Pozdrawiam