Rzucamy dwadzieścia dwa razy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia - suma wyrzuconych oczek na obu kostkach wyniesie 7 dokładnie sześć razy.
Z góry dzięki za pomoc
Zadanie z prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z prawdopodobieństwa
Wskazówka: schemat Bernoulli'ego. Pojedyncza próba: rzut dwiema kostkami, sukces: suma oczek to 7, policz prawdopodobieństwo sukcesu. No i mamy wyliczyć prawdopodobieństwo uzyskania sześciu sukcesów w 22 próbach.
Odp. 0.0864982
Odp. 0.0864982
- Jerry
- Expert
- Posty: 3540
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1945 razy
Re: Zadanie z prawdopodobieństwa
Dla pojedynczego doświadczenia (policzyłem "na palcach"):
\(p=\frac{6}{6^2}={1\over6}\)
Ze schematu Bernoulli'ego:
\(p(S_{22}=6)={22\choose6}\cdot\left({1\over6}\right)^6\cdot\left(1-{1\over6}\right)^{22-6}=\ldots\)
Pozdrawiam
[edited] przerwa obiadowa opóźniła post, ale... zostawiam!
\(p=\frac{6}{6^2}={1\over6}\)
Ze schematu Bernoulli'ego:
\(p(S_{22}=6)={22\choose6}\cdot\left({1\over6}\right)^6\cdot\left(1-{1\over6}\right)^{22-6}=\ldots\)
Pozdrawiam
[edited] przerwa obiadowa opóźniła post, ale... zostawiam!