Witam, czy zadanie jest poprawnie skonstruowane? Najprawdopodobniej pochodzi z matury próbnej Nowej Ery.
Liczbę \(\left( 2+\sqrt{3}\right) ^{4}+\left(2-\sqrt{3} \right)^{4}\) można zapisać w postaci \(a+b\sqrt{3}\), gdzie a i b to liczby całkowite. Oblicz \(a^{b}\).
Z dwumianu Newtona wychodzi 194.
Suma potęg czwartych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 20 mar 2021, 12:35
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 mar 2009, 22:47
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Suma potęg czwartych
\(a=194,\ b=0\\
a^b=194^0=1\)
a^b=194^0=1\)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2023, 18:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 20 mar 2021, 12:35
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć: