Bryły obrotowe

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Panda123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2022, 13:43
Podziękowania: 20 razy

Bryły obrotowe

Post autor: Panda123 »

1.Pole całkowite stożka jest równe 450πcm², a pole jego powierzchni bocznej wynosi 369πcm². Wysokość tej bryły jest równa 40cm. Oblicz objętość.
2.Pole boczne stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła o promieniu 15cm i kącie środkowym 48°. Oblicz pole podstawy tej bryły.
3.Walec W1 o wysokości H1=18 i przekątnej przekroju osiowego d=30 jest podobny do walca W2 o objętości 1093,5π. Oblicz skalę podobieństwa walca W1 do W2.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Bryły obrotowe

Post autor: maria19 »

Wystarczy zastosować kilka wzorów.
Spoiler
\(V = 1080 \pi \ cm^3\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2023, 19:59 przez maria19, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Bryły obrotowe

Post autor: eresh »

Panda123 pisze: 13 sty 2023, 19:35 1.Pole całkowite stożka jest równe 450πcm², a pole jego powierzchni bocznej wynosi 369πcm². Wysokość tej bryły jest równa 40cm. Oblicz objętość.
\(P_c=P_b+P_p\\
450\pi=369\pi+P_p\\
81\pi=\pi r^2\\
r=9\)

\(V=\frac{1}{3}\pi r^2H\\
V=\frac{1}{3}\pi\cdot 81\pi\cdot 40\\
V=1080\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Bryły obrotowe

Post autor: eresh »

Panda123 pisze: 13 sty 2023, 19:35
2.Pole boczne stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła o promieniu 15cm i kącie środkowym 48°. Oblicz pole podstawy tej bryły.
\(2\pi r=2\pi\cdot 15\cdot \frac{48^{\circ}}{360^{\circ}}\\
r=2\\
P_p=\pi r^2\\
P_p=4\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Bryły obrotowe

Post autor: eresh »

Panda123 pisze: 13 sty 2023, 19:35
3.Walec W1 o wysokości H1=18 i przekątnej przekroju osiowego d=30 jest podobny do walca W2 o objętości 1093,5π. Oblicz skalę podobieństwa walca W1 do W2.
\((2r_1)^2+H_1^2=d^2\\
4r_1^2+324=900\\
r_1^2=144\\
r_1=12\\
V_1=\pi \cdot 12^2\cdot 18\\
V_1=2592\pi\)


\(\frac{V_1}{V_2}=k^3\\
\frac{2592}{1093,5}=k^3\\
\frac{64}{27}=k^3\\
k=\frac{4}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Bryły obrotowe

Post autor: maria19 »

O widzę, że koledzy już się rzucili na to 2+2 ;)
eresh pisze: 13 sty 2023, 19:44 \(V=1080\pi\)
\(V=1080\pi\ \color{red}{cm^3}\)
eresh pisze: 13 sty 2023, 19:46 \(P_p=4\pi\)
\(P_p=4\pi \ \color{red} {cm^2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Bryły obrotowe

Post autor: eresh »

maria19 pisze: 13 sty 2023, 19:59 \(V=1080\pi\ \color{red}{cm^3}\)


\(P_p=4\pi \ \color{red} {cm^2}\)
jeszcze w kilku miejscach brakuje jednostek :D
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ