Trójkąt równoramienny - odległość środka?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
swetie42
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 sty 2023, 13:54
Płeć:

Trójkąt równoramienny - odległość środka?

Post autor: swetie42 »

W trójkącie równoramiennym podstawa ma 16 cm długości, a ramię ma 17 cm długości. Oblicz odległość środka wysokości poprowadzonej na podstawę trójkąta od ramienia trójkąta.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Trójkąt równoramienny - odległość środka?

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek i zauważ, że
  1. Wysokość trójkąta dzieli dany trójkąt na dwa trójkąty prostokątne i ma długość \(\sqrt{17^2-8^2}=15\)
  2. Odcinek odległości środka wysokości, długości \(x\), odcina trójkąt podobny do jednego z trójkątów z punktu 1. Zachodzi proporcja: \(\frac{x}{7,5}=\frac{8}{17}\), którą wystarczy rozwiązać
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ