Rownoleglobok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Rownoleglobok

Post autor: lolipop692 »

W równoległoboku \(ABCD\) na przekątnej \(\overline{AC}\) zaznaczono punkt \(E\) w taki sposób że \(|CE|= \frac{1}{2}|AC|\) jaki jest stosunek pol figur \(ABCD\) oraz \(DCE\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2023, 21:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rownoleglobok

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze: 11 sty 2023, 20:58 W równoległoboku ABCD na przekątnej AC zaznaczono punkt E w taki sposób że \(CE= \frac{1}{2}AC\) jaki jest stosunek pol figur ABCD oraz DCE
E - środek AC
\(|DC|=|AB|=a\\\)
wysokość równoległoboku - h
wysokość trójkąta - \(\frac{1}{2}h\)

\(\frac{P_{ABCD}}{P_{DCE}}=\frac{ah}{\frac{1}{2}a\cdot \frac{1}{2}h}=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ