Dzień dobry, mam problem z rozwiązaniem zadania.
Dane:
\(m = 0,5\) kg - masa ciała znajdujące się na powierzchni równi.
\( \alpha =20^\circ\) - jest to kąt nachylenia równi pochyłej.
Ciału nadano prędkość \( V_{0} = 200\) cm/s w górę równi. Dzięki temu klocek przesunął się o \(s = 40\) cm, po czym się zatrzymał.
Prosiłbym o pomoc, nie wiem jak wyznaczyć współczynnik tarcia klocka i równi.
Zadanie z tarciem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 sty 2023, 19:02
Zadanie z tarciem
Ostatnio zmieniony 10 sty 2023, 22:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: [tex] [/tex]
Powód: Poprawa kodu: [tex] [/tex]
-
- Stały bywalec
- Posty: 373
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Zadanie z tarciem
Masz drogę wiec podstaw do wzoru dla ruchu j.zm.opóźnionego.
Poszukac za Ciebie w podręczniku?
Potem II zasada dynamiki:
\(F_w=mg(\sin\alpha +\mu\cos\alpha)\)
Poszukac za Ciebie w podręczniku?
Potem II zasada dynamiki:
\(F_w=mg(\sin\alpha +\mu\cos\alpha)\)