Wybierz wszystkie poprawne odpowiedzi
Jeśli \(z=f(x, y) = \ln (x^2 - 3x+y)\),to
a) poziomica przechodząca przez punkt P=(3, 5) ma równanie \(y=x^2 - 5x-3\)
b) poziomica przechodząca przez punkt P=(3, 5) ma równanie \(y=x^2 - 3x-5\)
c)dziedzina f(x, y) jest zbiorem ograniczonym
d) dziedzina f(x, y) jest zbiorem ograniczonym od góry parabola
Wybierz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Wybierz
Interesująca nas poziomica ma równanie
\(\ln (x^2 - 3x+y)=\ln (9 - 9+5)\iff x^2 - 3x+y=5\)
Dziedziną funkcji jest
\(D=\{(x,y)\in\rr^2;\ x^2 - 3x+y>0\}\) - rysunek
Pozdrawiam
\(\ln (x^2 - 3x+y)=\ln (9 - 9+5)\iff x^2 - 3x+y=5\)
Dziedziną funkcji jest
\(D=\{(x,y)\in\rr^2;\ x^2 - 3x+y>0\}\) - rysunek
Pozdrawiam