Przebieg zmienności funkcji - 2 zadania

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mirapa1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 04 lis 2022, 06:15
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Przebieg zmienności funkcji - 2 zadania

Post autor: mirapa1 »

Witam serdecznie.
Prosiłbym o rozwiązanie 2 zadań.

Zbadać przebieg zmienności następujących funkcji:

1. \(y=\frac{(x+1)^2}{2x}\)

2. \(y=\frac{(x+3)^3}{(x+2)^2}\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3562
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1960 razy

Re: Przebieg zmienności funkcji - 2 zadania

Post autor: Jerry »

mirapa1 pisze: 25 gru 2022, 07:58 1. \(y=\frac{(x+1)^2}{2x}\)
\(y=f(x)={1\over2}x+1+{1\over2x}\)
  1. \[D=\rr\setminus\{0\}\]
  2. \(f\) ciągła i różniczkowalna w przedziałach określoności, nieokreślona pw. parzystości, nie jest okresowa
    • \(\Lim_{x\to-\infty}f(x)=-\infty\)
    • \(\Lim_{x\to0^-}f(x)=-\infty\)
    • \(\Lim_{x\to0^+}f(x)=+\infty\)
    • \(\Lim_{x\to+\infty}f(x)=+\infty\)
  3. asymptota pionowa \(x=0\), ukośna \(y={1\over2}x+1\)
    • \(y=0\iff x=-1\)
    • \(x=0\notin D\)
    • \(\begin{cases}y=f(x)\\y={1\over2}x+1\end{cases}\So (x,y)\in\emptyset\)
  4. \[y'=f'(x)={1\over2}-{1\over2x^2}={(x-1)(x+1)\over2x^2}\wedge D'=D\]
  5. WKIE: \[y'=0\iff x\in\{-1,1\}\]
  6. WDIE, monotoniczność: \[f\nearrow(-\infty;-1]\wedge f\searrow[-1;0)\wedge f\nearrow(0;1]\wedge f\searrow[1,+\infty)\\
    \begin{cases}x=-1\\y_\max=f(-1)=0\end{cases}\vee\begin{cases}x=1\\y_\min=f(1)=2\end{cases}\]
  7. \[y''=f''(x)={1\over x^3}\wedge D''=D'=D\]
  8. WKIPP:\[y''=0\iff x\in\emptyset\]
  9. WDIPP, wypukłość: funkcja wklęsła w \((-\infty;0)\) i wypukła w \((0;+\infty)\)
  10. \[ \begin{array}{|c|c|}
    x &-\infty&\nearrow&-1&\nearrow&0&\nearrow&1&\nearrow&+\infty \\\hline
    y'&&+&0&-&&-&0&+&\\\hline
    y''&&-&&-&&+&&+&\\\hline
    y&-\infty&\nearrow&0&\searrow&_{-\infty}\ ^{+\infty}&\searrow&2&\nearrow&+\infty\end{array} \]
  11. wykres
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3562
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1960 razy

Re: Przebieg zmienności funkcji - 2 zadania

Post autor: Jerry »

mirapa1 pisze: 25 gru 2022, 07:58 2. \(y=\frac{(x+3)^3}{(x+2)^2}\)
Analogicznie jak powyższe, może wykres pomoże?

Pozdrawiam
PS. Z wykupienia karnetu na siłkę nie wynika jeszcze ani masa ani rzeźba ;)
ODPOWIEDZ