Witam,
Nie rozumiem do końca tego zadania. Proszę o pomoc!
Dane są punkty \(A(4,-1),\ B(k,6),\ C(5,9),\ D(-8,m)\).
Wyznacz wartości \(k\) i \(m\) aby wektory \(\vec u=\vec{AB}+\vec{BC}\) i \(\vec w=\vec{DC}+\vec{CB}\) były przeciwne.
Wyznacz wartości k i m aby wektory były przeciwne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 gru 2022, 14:16
- Płeć:
Wyznacz wartości k i m aby wektory były przeciwne
Ostatnio zmieniony 21 gru 2022, 10:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Pierwszy post - przepisałem załącznik
Powód: Pierwszy post - przepisałem załącznik
-
- Expert
- Posty: 3800
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Re: Wyznacz wartości k i m aby wektory były przeciwne
Trzeba i wystarczy:
\(\vec u+\vec w=\vec0\)
Ponieważ
\(\vec u+\vec w=[k+4,16-m]\)
to
\(\begin{cases}k=-4\\ m=16\end{cases}\)
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia... A następne posty pisz regulaminowo
\(\vec u+\vec w=\vec0\)
Ponieważ
\(\vec u+\vec w=[k+4,16-m]\)
to
\(\begin{cases}k=-4\\ m=16\end{cases}\)
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia... A następne posty pisz regulaminowo