Oblicz sumę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Oblicz sumę
Trzy kropki nic nie znaczą. Nie wiadomo co tam wpisywać. Cóż z tego, że się domyślę następnych wyrazów. Nikt nie powiedział, że tak ma być. Trzy kropki działają na matematyka jak płachta na byka.
Ja obliczę sumę\[\sum_{n=1}^{\infty}\frac{n}{2^n}.\]
Wiemy, że jeśli \(|x|<1\), to\[\frac{1}{1-x}=\sum_{n=0}^{\infty}x^n.\]Po zróżniczkowaniu tego szeregu mamy\[\frac{1}{(1-x)^2}=\sum_{n=1}^{\infty}nx^{n-1}.\]Przekształćmy lekko naszą sumę, a potem wstawmy linię wyżej \(x=\frac{1}{2}\):\[\sum_{n=1}^{\infty}\frac{n}{2^n}=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{n}{2^{n-1}}=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^{\infty}n\cdot\left(\frac{1}{2}\right)^{n-1}=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{\left(1-\frac{1}{2}\right)^2}=\frac{1}{2}\cdot 4=2.\]
Ja obliczę sumę\[\sum_{n=1}^{\infty}\frac{n}{2^n}.\]
Wiemy, że jeśli \(|x|<1\), to\[\frac{1}{1-x}=\sum_{n=0}^{\infty}x^n.\]Po zróżniczkowaniu tego szeregu mamy\[\frac{1}{(1-x)^2}=\sum_{n=1}^{\infty}nx^{n-1}.\]Przekształćmy lekko naszą sumę, a potem wstawmy linię wyżej \(x=\frac{1}{2}\):\[\sum_{n=1}^{\infty}\frac{n}{2^n}=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{n}{2^{n-1}}=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^{\infty}n\cdot\left(\frac{1}{2}\right)^{n-1}=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{\left(1-\frac{1}{2}\right)^2}=\frac{1}{2}\cdot 4=2.\]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Oblicz sumę
Albo, po prostu, na poziomie szkoły ponadpodstawowej:
\(+\underline{\begin{cases}\frac{1}{2} + \frac{1}{2^{2}} + \frac{1}{2^{3}} +\ldots=1\\
\qquad \frac{1}{2^{2}} + \frac{1}{2^{3}} +\ldots=\frac{1}{2}\\
\qquad \qquad \frac{1}{2^{3}} +\ldots= \frac{1}{4}\\ \ldots\end{cases}}\\
\frac{1}{2} + \frac{2}{2^{2}} + \frac{3}{2^{3}} +\cdots=1+{1\over2}+{1\over4}+\ldots=2 \)
Pozdrawiam
\(+\underline{\begin{cases}\frac{1}{2} + \frac{1}{2^{2}} + \frac{1}{2^{3}} +\ldots=1\\
\qquad \frac{1}{2^{2}} + \frac{1}{2^{3}} +\ldots=\frac{1}{2}\\
\qquad \qquad \frac{1}{2^{3}} +\ldots= \frac{1}{4}\\ \ldots\end{cases}}\\
\frac{1}{2} + \frac{2}{2^{2}} + \frac{3}{2^{3}} +\cdots=1+{1\over2}+{1\over4}+\ldots=2 \)
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Oblicz sumę
Oczywiście z uwzględnieniem początkowej uwagi z mojej odpowiedzi (znaczenie trzech kropek). Na poziomie szkoły ponadpodstawowej musimy jednak przyjąć, że wszystkie operacje, które wykonałeś, są dozwolone, co jest w rzeczy samej prawdą.Jerry pisze: ↑17 gru 2022, 18:07 Albo, po prostu:
\(+\underline{\begin{cases}\frac{1}{2} + \frac{1}{2^{2}} + \frac{1}{2^{3}} +\ldots=1\\
\qquad \frac{1}{2^{2}} + \frac{1}{2^{3}} +\ldots=\frac{1}{2}\\
\qquad \qquad \frac{1}{2^{3}} +\ldots= \frac{1}{4}\\ \ldots\end{cases}}\\
\frac{1}{2} + \frac{2}{2^{2}} + \frac{3}{2^{3}} +\cdots=1+{1\over2}+{1\over4}+\ldots=2 \)
Pozdrawiam
Ładne rozwiązanie, podoba mi się. Mało tego, wystarczy wyliczyć sumę z pierwszej linii, a suma z każdej następnej liczy się sama. To naprawdę bardzo fajny pomysł.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz sumę
\( \frac{1}{2} + \frac{2}{2^{2}} + \frac{3}{2^{3}} +\cdots=S\\
(\frac{1}{2} + \frac{1}{2^{2}} + \frac{1}{2^{3}} +\cdots)+( \frac{1}{2^2} + \frac{2}{2^{3}} +\frac{3}{2^{4}} +\cdots)=S \\
1+\frac{1}{2} (\frac{1}{2} + \frac{2}{2^{2}} + \frac{3}{2^{3}} +\cdots)=S\\
1+ \frac{1}{2}S=S\\
S=2
\)
(\frac{1}{2} + \frac{1}{2^{2}} + \frac{1}{2^{3}} +\cdots)+( \frac{1}{2^2} + \frac{2}{2^{3}} +\frac{3}{2^{4}} +\cdots)=S \\
1+\frac{1}{2} (\frac{1}{2} + \frac{2}{2^{2}} + \frac{3}{2^{3}} +\cdots)=S\\
1+ \frac{1}{2}S=S\\
S=2
\)