deficyt masy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
deficyt masy
Energia wiązania jądra \(_3^7Li\) wynosi 39,2 MeV. Oblicz deficyt masy oraz masę jądra litu.
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: deficyt masy
\(\Delta m = \frac{E_w}{c^2} = ...\)
lub korzystając z przelicznika \(1\ u \approx 931\ MeV\)
\(\Delta m = \frac{39,2\ MeV}{931\frac{MeV}{u}} = 0,0421\ u\)
lub korzystając z przelicznika \(1\ u \approx 931\ MeV\)
\(\Delta m = \frac{39,2\ MeV}{931\frac{MeV}{u}} = 0,0421\ u\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: deficyt masy
Jądro izotopu \(_Z^A X\) ma defekt masy: \(\Delta m = Z\cdot m_p + (A-Z)\cdot m_n - m_j\)
czyli
\(m_j = Z\cdot m_p + (A-Z)\cdot m_n -\Delta m\)
\(m_j =3\cdot 1,0073 + 4\cdot 1,0087 -0,0421 = 7,0146\ u\)
czyli
\(m_j = Z\cdot m_p + (A-Z)\cdot m_n -\Delta m\)
\(m_j =3\cdot 1,0073 + 4\cdot 1,0087 -0,0421 = 7,0146\ u\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl