Po wychwycie protonu jądro litu rozpada się na dwie cząstki alfa:
\(_3^7 Li + p \rightarrow (_4^8Be) \rightarrow 2\alpha\)
Jakie jest ciepło tej reakcji?
wychwyt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: wychwyt
\(m_L = 7,0160 + 1,0073 = 8,0233\ u\)
\(m_P = 2\cdot 4,0026 = 8,0052\ u\)
\(\Delta m = m_P-m_L = 0,0181\ u\)
\(Q= \Delta m \cdot c^2=...=0,0181\ u \cdot 931\ \frac {MeV}{u}\approx 16,9\ MeV\)
\(m_P = 2\cdot 4,0026 = 8,0052\ u\)
\(\Delta m = m_P-m_L = 0,0181\ u\)
\(Q= \Delta m \cdot c^2=...=0,0181\ u \cdot 931\ \frac {MeV}{u}\approx 16,9\ MeV\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl