Oblicz energię powstała w wyniku syntezy \(4\cdot _1^1H \rightarrow \ _2^4He\).
Ile ton węgla trzeba by spalić, aby uzyskać tę samą ilość energii?
Słońce-węgiel2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Słońce-węgiel2
\(\Delta m = 4\cdot 1,0073 - 4,0026 = 0,0266 \ u \rightarrow 24,8 \ MeV\)
tyle wydziela się w JEDNEJ reakcji przeliczanie tego na TONY węgla jest absurdalne, chyba że treść zadania jest niekompletna.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Słońce-węgiel2
W takim razie ilość atomów wodoru w m = 1 kg wyniesie: \(N =\frac{m}{\mu}N_A =\frac{1\ kg}{1u/mol} = \frac{1\ kg}{1,0073\ mol^{-1}\cdot 1,66\cdot 10^{-27}\ kg}\cdot 6\cdot 10^{23}mol^{-1}\approx 5,98\cdot 10^{26} \)
teraz trzeba to pomnożyć przez energię wyzwalaną w jednej reakcji w której uczestniczą 4 wodory (protony)
\(Q=\frac{E}{4}\approx 4\cdot 10^{27}\ MeV = 6,4 \cdot 10^8\ J\)
następnie podzielić przez ciepło spalania węgla, które było już w którymś z poprzednich zadań
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=99105
\(m_{węgla} =\frac{6,4 \cdot 10^8\ J}{3,2 \cdot 10^7\ J/kg} =..\)
teraz trzeba to pomnożyć przez energię wyzwalaną w jednej reakcji w której uczestniczą 4 wodory (protony)
\(Q=\frac{E}{4}\approx 4\cdot 10^{27}\ MeV = 6,4 \cdot 10^8\ J\)
następnie podzielić przez ciepło spalania węgla, które było już w którymś z poprzednich zadań
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=99105
\(m_{węgla} =\frac{6,4 \cdot 10^8\ J}{3,2 \cdot 10^7\ J/kg} =..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Słońce-węgiel2
Errata:
powinno być \(Q=\frac{E}{4}\approx 4\cdot 10^{27}\ MeV = 4\cdot 10^{27} \cdot 10^6\ eV \cdot 1,6\cdot 10^{-19}\ \frac{J}{eV} = 6,4 \cdot 10^{\color{red}{14}}\ J\)
powinno być \(Q=\frac{E}{4}\approx 4\cdot 10^{27}\ MeV = 4\cdot 10^{27} \cdot 10^6\ eV \cdot 1,6\cdot 10^{-19}\ \frac{J}{eV} = 6,4 \cdot 10^{\color{red}{14}}\ J\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2022, 21:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \color{red}{14}
Powód: Poprawa kodu: \color{red}{14}
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Słońce-węgiel2
Pytanie było o tony węgla więc
\(m_{węgla} =\frac{6,4 \cdot 10^{\color{red}{14}}\ J}{3,2 \cdot 10^7\ J/kg} = 2\cdot 10^7\ kg = 20\ 000\ t\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl