węgiel 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6285
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: węgiel 2
Podobnie jak w https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=99110
stosujemy wzór na średnią ważoną: \(\frac{12 \cdot x +13 \cdot (100-x)}{100} \rightarrow x =99\) % - zawartość izotopu \(_6^{12}C\), zatem pozostałe 1 % przypada na drugi izotop.
stosujemy wzór na średnią ważoną: \(\frac{12 \cdot x +13 \cdot (100-x)}{100} \rightarrow x =99\) % - zawartość izotopu \(_6^{12}C\), zatem pozostałe 1 % przypada na drugi izotop.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl