węgiel
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: węgiel
Na podstawie poprzednich zadań z reakcjami rozszczepienia uranu można przyjąć, że w pojedynczej reakcji wydziela się ok. \(200 \ MeV = 2 \cdot 10^{8} eV \cdot 1,6 \cdot 10^{-19} J/eV = 3,2 \cdot 10^{-11}\ J\) energii.
W 10 g uranu czyli \(n=\frac{m}{\mu} =\frac{N}{N_A}\) molach znajduje się ok. \(N = \frac{m\cdot N_A}{\mu} \approx 2,55\cdot 10^{22} \)atomów, które mogą ulec rozszczepieniu.
Zatem całkowita energia wydzielona przy tym wyniesie ok. \(E = 2,55\cdot 10^{22} \cdot 3,2 \cdot 10^{-11}\ J \approx8,2 \cdot 10^{11}\ J\)
czyli trzeba by spalić \(m=\frac{E}{c_s} \approx 26\) ton węgla.
W 10 g uranu czyli \(n=\frac{m}{\mu} =\frac{N}{N_A}\) molach znajduje się ok. \(N = \frac{m\cdot N_A}{\mu} \approx 2,55\cdot 10^{22} \)atomów, które mogą ulec rozszczepieniu.
Zatem całkowita energia wydzielona przy tym wyniesie ok. \(E = 2,55\cdot 10^{22} \cdot 3,2 \cdot 10^{-11}\ J \approx8,2 \cdot 10^{11}\ J\)
czyli trzeba by spalić \(m=\frac{E}{c_s} \approx 26\) ton węgla.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl