Zbadaj ciągłość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Zbadaj ciągłość funkcji

Post autor: Sway22 »

Zbadaj ciągłość funkcji
\(
f : x \in \rr \to \begin{cases} x^2 + ax + 1 &\text{ dla }& x \le 0 \\
ae^x &\text{ dla }& x > 0 \end{cases}
\)

na przedziale \( [-1, 1] \) w zależności od wartości parametru \( a \in \rr \).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zbadaj ciągłość funkcji

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 13 gru 2022, 12:13 Zbadaj ciągłość funkcji
\(
f : x \in \rr \to \begin{cases} x^2 + ax + 1 &\text{ dla }& x \le 0 \\
ae^x &\text{ dla }& x > 0 \end{cases}
\)

na przedziale \( [-1, 1] \) w zależności od wartości parametru \( a \in \rr \).
\(\Lim_{x\to 0^+}ae^x=a\\
\Lim_{x\to 0^-}(x^2+ax+1)=1=f(0)\\\)

funkcja jest ciągła dla \(a=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ