ołów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: ołów
W nawiązaniu do poprzednich postów\[x(t)=x_0e^{-kt}.\] Dla ołowiu \(k=-\frac{\ln 2}{22{,}3}.\) Mamy równanie \[x(t)=\frac{1}{5}x_0\],więc\[e^{-\frac{\ln 2}{22{,}3}t}=\frac{1}{5}.\] Rozwiązujemy to równanie:\[t=\ln 0{,}2\cdot\left(-\frac{22{,}3}{\ln 2}\right)\approx 51{,}8\text{ lat.}.\]
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: ołów
II sposób
\(A(t) = A_o e^{-{\lambda t}}\), gdzie stała rozpadu \(\lambda = \frac{\ln2}{T}\approx \frac{0,693}{T}\)
z tablic albo kalkulatora z funkcją eksponencjalną odczytujemy, że \(\frac{1}{5} =0,2 \approx e^{-1,61} = e^{-{\lambda t}}\rightarrow \lambda t = 1,61\)
czyli \(t = \frac{1,61}{\lambda} = \frac {1,61\cdot 22,3}{0,693} \approx 51,8 \ lat \)
\(A(t) = A_o e^{-{\lambda t}}\), gdzie stała rozpadu \(\lambda = \frac{\ln2}{T}\approx \frac{0,693}{T}\)
z tablic albo kalkulatora z funkcją eksponencjalną odczytujemy, że \(\frac{1}{5} =0,2 \approx e^{-1,61} = e^{-{\lambda t}}\rightarrow \lambda t = 1,61\)
czyli \(t = \frac{1,61}{\lambda} = \frac {1,61\cdot 22,3}{0,693} \approx 51,8 \ lat \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl