milion lat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 77
- Rejestracja: 12 gru 2022, 11:25
- Podziękowania: 178 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
milion lat
\(^{230}Th\) ma okres połowicznego zaniku równy 75 000 lat. Oblicz aktywnośsć 10g tego izotopu po milionie lat.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 13:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: milion lat
Nawiązując do szczegółowej odpowiedzi w temacie arsenu mamy\(x(75000)=\frac{1}{2}x_0\), skąd\(\ln\frac{1}{2}=-75000k\) i obliczamy \(k=\frac{\ln 2}{75000}.\) Wstawiamy \(t=1000000\) do równania rozpadu i mamy\[x(1000000)=x_0e^{-\frac{\ln 2}{75000}\cdot 1000000}\approx 0{,}000097x_0,\] więc pozostanie ok. 0,0097% masy początkowej.
-
- Expert
- Posty: 6285
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: milion lat
Aktywność mierzy się w bekerelach: \(1\ Bq=\frac{1\text{ rozpad}}{1 \ s}\)
\(A_o= \lambda\cdot N\)
\(1 \ rok \approx 3,16\cdot 10^7\ s\)
liczbę jąder {atomów} możemy oszacować z proporcji: \(\frac{N}{N_A} = \frac{m}{\mu}\rightarrow N = N_A\frac{m}{\mu}\)
masa molowa to w przybliżeniu liczba masowa wyrażona w gramach \(\mu = 230\ \frac{g}{mol}\)
zatem początkowa aktywność wynosi \(A_o= \lambda\cdot N = \frac{ln2}{T}N = \frac{0,693 \cdot 6 \cdot 10^{23}}{75\cdot 10^3 \cdot 3,16 \cdot 10^7 s} \cdot \frac{10}{230} \approx 7,6 \cdot 10^{9}\ Bq\).
Po milionie lat = \(\color{\red}{10^6} \cdot 3,16 \cdot 10^7\ s = 3,16 \cdot 10^{13}\ s\)
aktywność będzie ok. \(10^4\) razy mniejsza czyli wyniesie ok. \(7,6 \cdot 10^{5}\ Bq\).
\(A_o= \lambda\cdot N\)
\(1 \ rok \approx 3,16\cdot 10^7\ s\)
liczbę jąder {atomów} możemy oszacować z proporcji: \(\frac{N}{N_A} = \frac{m}{\mu}\rightarrow N = N_A\frac{m}{\mu}\)
masa molowa to w przybliżeniu liczba masowa wyrażona w gramach \(\mu = 230\ \frac{g}{mol}\)
zatem początkowa aktywność wynosi \(A_o= \lambda\cdot N = \frac{ln2}{T}N = \frac{0,693 \cdot 6 \cdot 10^{23}}{75\cdot 10^3 \cdot 3,16 \cdot 10^7 s} \cdot \frac{10}{230} \approx 7,6 \cdot 10^{9}\ Bq\).
Po milionie lat = \(\color{\red}{10^6} \cdot 3,16 \cdot 10^7\ s = 3,16 \cdot 10^{13}\ s\)
aktywność będzie ok. \(10^4\) razy mniejsza czyli wyniesie ok. \(7,6 \cdot 10^{5}\ Bq\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl