Energia wiązania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Energia wiązania
Energia wiązania jądra \(_3^7Li\) wynosi \(39,2 \ MeV\). Oblicz deficyt masy oraz masę jądra. Przyjmij, że \(m_p =1,0073u\), a \(m_n = 1,0087u \).
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia wiązania
\(E_w = \Delta m c^2 = 39,2\ MeV\)
czyli \(\Delta m = \frac{E}{c^2}\), przed podstawieniem należałoby zamienić Mewy na dżule
lub skorzystać z przelicznika atomowej jednostki masy na energię w mewach podany w karcie wzorów
\(1 u \approx 931,5 MeV\)
wtedy z proporcji dostaniesz: \(\Delta m = \frac{32,9}{931,5} \approx 0,042\ u\).
czyli \(\Delta m = \frac{E}{c^2}\), przed podstawieniem należałoby zamienić Mewy na dżule
lub skorzystać z przelicznika atomowej jednostki masy na energię w mewach podany w karcie wzorów
\(1 u \approx 931,5 MeV\)
wtedy z proporcji dostaniesz: \(\Delta m = \frac{32,9}{931,5} \approx 0,042\ u\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl