Graniastosłupy i ostrosłupy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Panda123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2022, 13:43
Podziękowania: 20 razy

Graniastosłupy i ostrosłupy

Post autor: Panda123 »

Podstawą ostrosłupa jest romb o przekątnych długości 12cm i 16cm a jego wysokość jest równa obwodowi podstawy. Oblicz objętość tej bryły
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Graniastosłupy i ostrosłupy

Post autor: eresh »

Panda123 pisze: 09 gru 2022, 16:13 Podstawą ostrosłupa jest romb o przekątnych długości 12cm i 16cm a jego wysokość jest równa obwodowi podstawy. Oblicz objętość tej bryły
a - krawędź podstawy

\((0,5d_1)^2+(0,5d_2)^2=a^2\\
8^2+6^2=a^2\\
a=10\\
4a=40\\
H=40\\
P_p=\frac{d_1d_2}{2}\\
P_p=\frac{16\cdot 12}{2}=96\\
V=\frac{1}{3}\cdot 96\cdot 40\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ