Liczba naturalna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ziknimiki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 08 gru 2022, 20:33
Podziękowania: 5 razy

Liczba naturalna

Post autor: Ziknimiki »

Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej \(n\) liczba \({1\over6}n^3 + n^2 + {11\over6}n + 1\) jest liczbą naturalną
Ostatnio zmieniony 08 gru 2022, 22:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Liczba naturalna

Post autor: eresh »

Ziknimiki pisze: 08 gru 2022, 22:20 Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej \(n\) liczba \({1\over6}n^3 + n^2 + {11\over6}n + 1\) jest liczbą naturalną
\(\frac{1}{6}n^3+n^2+\frac{11}{6}n+1=\frac{1}{6}(n^3+6n^2+11n+6)=\frac{1}{6}(n+1)(n+2)(n+3)\)
\((n+1)(n+2)(n+3)\) - iloczyn trzech kolejnych liczb naturalny jest podzielny przez 6, więc dana liczba jest naturalna
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Liczba naturalna

Post autor: Jerry »

\({1\over6}n^3 + n^2 + {11\over6}n + 1={1\over6}\cdot(n^3+n^2+5n^2+5n+6n+6)=\\ \quad={1\over6}\cdot(n+1)(n^2+5n+6)={1\over6}\cdot(n+1)(n+2)(n+3)\)
Pozostaje zauważyć, że iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych dzieli się przez \(3!=6\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ