Rozwiąż równanie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: enta »

Z twierdzenia Darboux oblicz pierwiastek równania \(e^x= \frac{1 }{x} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: grdv10 »

Wskzówka. Niech \(f(x)=e^x-\frac{1}{x}\). Mamy \(f(1)=e-1>0\) oraz \(f(1/2)=\sqrt{e}-2<0\).
ODPOWIEDZ