Badanie funkcji - analiza

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Badanie funkcji - analiza

Post autor: Sarus66 »

Witam potrzebuje pomocy w dokonaniu analizy tej funkcji:
\( f(x)= x^2 - ln(x^2) \)

Druga pochodna wyszła mi: \( 2x + \frac{-2x}{x^2} \)

Czy dobrze zaznaczyłam odpowiedź, dodam że może być wielokrotnego wyboru i tak się zastanawiam czy ona może ma te przegięcia?

https://ibb.co/KDwdz7p
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Badanie funkcji - analiza

Post autor: radagast »

niedobrze :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3539
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Badanie funkcji - analiza

Post autor: Jerry »

Sarus66 pisze: 04 gru 2022, 16:32 Druga pochodna wyszła mi: \( 2x + \frac{-2x}{x^2} \)
To dopiero pierwsza pochodna... Druga to
\(f''(x)=2+{2\over x^2}\)
i jest dodatnia w każdym argumencie!

Pozdrawiam
PS. Wykres
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Badanie funkcji - analiza

Post autor: Sarus66 »

Jerry pisze: 04 gru 2022, 18:43
Sarus66 pisze: 04 gru 2022, 16:32 Druga pochodna wyszła mi: \( 2x + \frac{-2x}{x^2} \)
To dopiero pierwsza pochodna... Druga to
\(f''(x)=2+{2\over x^2}\)
i jest dodatnia w każdym argumencie!

Pozdrawiam
PS. Wykres
Dziękuje za upomnienie, nawet nie zauważyłam błędu.
Czyli druga pochodną mogę zapisać tak: \( -2lnx + 2 \) , Df: R+ x>0

Czyli teraz wychodzi mi, że punktem podejrzanym o przegięcie jest: \( e \)

Więc wygląda na to, że funkcja ta nie ma punktów przegięcia, czyli to bedzie jedyna poprawna odpowiedź ?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3539
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Badanie funkcji - analiza

Post autor: Jerry »

Sarus66 pisze: 04 gru 2022, 20:28 Czyli druga pochodną mogę zapisać tak: \( -2lnx + 2 \) , Df: R+ x>0
NIE
Jerry pisze: 04 gru 2022, 18:43 Druga to
\(f''(x)=2+{2\over x^2}\)
i jest dodatnia w każdym argumencie!
Czyli punktów przegięcia nie ma i wykres jest w przedziałach określoności wypukły od dołu!

Pozdrawiam
PS. Na proponowany przeze mnie wykres spojrzałaś?
ODPOWIEDZ