Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pavi_123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 06 maja 2022, 14:25

Granica funkcji

Post autor: pavi_123 »

Oblicz granicę \(\Lim_{x\to\infty}\left(\frac{x}{\arctg{x}}-\frac{2x}{\pi}\right)\).
Ostatnio zmieniony 04 gru 2022, 13:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \Lim; dodałem nawias
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji

Post autor: radagast »

pavi_123 pisze: 04 gru 2022, 12:16 Oblicz granicę \(lim_{x\to\infty}\frac{x}{\arctg{x}}-\frac{2x}{\pi}\).
\(\Lim_{x\to\infty}(\frac{x}{\arctg{x}}-\frac{2x}{\pi})=\Lim_{x\to\infty}x(\frac{1}{\arctg{x}}-\frac{2}{\pi})=\Lim_{x\to\infty} \frac{\frac{1}{\arctg{x}}-\frac{2}{\pi} }{ \frac{1}{x} }\nad{H}{=}\Lim_{x\to\infty} \frac{-\frac{1}{\arctg^2{x}} \frac{1}{1+x^2} }{ -\frac{1}{x^2} } =\\ \quad=\Lim_{x\to\infty} \frac{1}{\arctg^2{x}} \frac{x^2}{1+x^2}={1\over( \frac{\pi}{2})^2}= \frac{4}{\pi^2} \)
bez de l'Hospitala pewnie się da ale mi nie chce wyjść :( )
Ostatnio zmieniony 04 gru 2022, 14:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: bad-klick. Poprawa kodu: \nad{H}{=}; dodałem \\ \quad
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: Jerry »

radagast pisze: 04 gru 2022, 12:52 bez de l'Hospitala pewnie się da ...
Niech
\({\pi\over2}-t=\arctg x\wedge t\to0\)
wtedy
\(x={1\over\tg t}\)
i
\(\Lim_{x\to\infty}\left(\frac{x}{\arctg{x}}-\frac{2x}{\pi}\right)=
\Lim_{t\to0}\left(\frac{1}{\tg t({\pi\over2}-t)}-{2\over\pi\tg t}\right)=
\Lim_{t\to0}{t\over\tg t}\cdot{2\over\pi({\pi\over2}-t)}=1\cdot{2\over\pi\cdot{\pi\over2}}={4\over\pi^2}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ